Nederlandse overheid investeert 70 miljoen euro in slim vervoer

Nederland gaat flink wat investeren in de ontwikkeling van slimme transportsystemen, zo blijkt uit een persbericht van de Rijksoverheid. In totaal wordt er 70 miljoen euro gestoken in de ontwikkeling hiervan.

Daarmee investeert de overheid in manieren waarop we beter op de weg worden geïnformeerd. Volgens Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil de overheid hiermee de grote hoeveelheid data inzichtelijk maken:

Op internet vind je nu al een zee aan informatie over zaken die invloed hebben op drukte op de weg, zoals het weer, wegwerkzaamheden en een festival in de buurt. Maar pas als je al deze puzzelstukjes bij elkaar legt, kun je reizigers écht reisadvies op maat geven. Met de nieuwe intelligente systemen krijgen weggebruikers individueel advies op basis van realtime informatie en zijn ze in staat om te anticiperen op wat ze zelf zien, en ook op wat er buiten hun gezichtsveld gebeurt. Auto’s communiceren daarvoor niet alleen met elkaar en de kant van de weg, maar in de toekomst ook met verkeerslichten.

Met het geld worden er negen projecten in Nederland opgezet, waarbij zal worden gewerkt aan de nieuwe reissystemen. Het gaat daarbij om projecten in Groningen-Assen, Arnhem-Nijmegen, Mdiden-Nederland, Amsterdam. Bij die laatste zal met Ahold worden samengewerkt om het vrachtverkeer van de supermarkt te verbeteren. Per dag zouden er door het project 200 vrachtwachtenritten vermeden kunnen worden.