Nederlandse overheid vraagt 450 keer gegevens op bij Facebook in 2016

De Nederlandse overheid heeft dit jaar van ruim 750 Facebook-accounts de persoonlijke gegevens opgevraagd bij het sociale netwerk. De eerste helft van het jaar werd 450 keer om gebruikersinformatie gevraagd. In de tweede helft van 2015 gebeurde dit maar 158 keer. De dataverzoeken zijn dus in een half jaar bijna verdriedubbeld.

Dit blijkt uit een rapport dat Facebook woensdagnacht publiceerde. In 87 procent van de gevallen werd er daadwerkelijk informatie van Facebook-gebruikers aan de politie of andere overheidsinstanties gegeven. Facebook publiceert geen verdere details over de verzoeken, maar het gaat vaak om politie-onderzoek of onderzoek naar terrorisme door inlichtingendiensten.

Spoedverzoeken

Vanuit Nederland kwamen er 28 spoedverzoeken, waarbij de politie met spoed gegevens nodig heeft van Facebook. Bij deze situaties moet er snel gehandeld worden, omdat er bijvoorbeeld levens op het spel staan.

Wereldwijd steeg het aantal dataverzoeken bij Facebook met 27 procent naar bijna 59.000; 40 procent daarvan is afkomstig uit de Verenigde Staten.