Nederlandse startup LegalMatters.com wil juridische markt “disrupten”

Als ondernemer je juridische zaken laten regelen bij een jurist bij wie meteen het uurtarief begint te lopen als je hem wat vraagt. En vervolgens maar afwachten wat voor factuur er achteraf op je deurmat valt, dat is niet meer van deze tijd. Dat vindt Piet Hein Boekel, één van de oprichters van LegalMatters.com. Het is een startup die de juridische dienstverlenning wil veranderen en na een korte proefperiode gisteren officieel van start ging.

Klanten van LegalMatters.com kunnen online zelfstandig contracten opmaken en in de toekomst zelfs digitaal laten ondertekenen. Daarnaast kunnen ze voor 47 euro per maand onbeperkt bellen met een jurist waaraan ze zijn gekoppeld. Volgens Boekel is dat wel echt “disruptive” in de juridische markt. En er is echt geen maximum; een klant mag iedere dag aan de lijn hangen. “We willen de drempel wegnemen om vragen te stellen. En uiteraard kan een jurist vervolgens via zijn adviezen weer producten verkopen die we aanbieden.”

Op het juridische vlak zie je relatief weinig innovatieve ondernemers die met dit soort nieuwe concepten aankomen. “Juristen denken niet zo snel in kansen, maar juist in risico’s. En sommigen zijn ook gewoon niet echt met de tijd meegegaan”, volgens Boekel.

Tijdens de proefperiode heeft het bedrijf 65 klanten binnengehaald. “En dat klantenbestand is heel divers. Er zitten mkb’ers en zzp’ers bij, maar ook een aantal grootzakelijke klanten die maandelijks 10 tot 20 zaken aan ons voorleggen.” Ook qua markten waar de klanten in zitten is het divers. “Van de Nederlandse Skivereniging tot het ANP en ook Manpower is sinds kort klant bij ons.”

Tot nu toe gaat het goed met LegalMatters.com. Het bedrijf werd door The Next Web geselecteerd voor het Boost Program, omdat het één van de 100 meest belovende startup is en het bedrijf verwacht nog dit jaar een omzet te halen van 3 miljoen euro. Het team bestaat inmiddels uit 40 juristen. Daarnaast wil het bedrijf volgend jaar ook aan de slag in het buitenland. Onder meer in Duitsland en Frankrijk is al contact met eventuele lokale partners.