Nederlandse startup wil 3D-printen voor iedereen toegankelijk maken

Element

Je leest steeds meer over 3D-printers, maar het is alsnog een vrij ontoegankelijke technologie. Je hebt ten eerste een dure 3D-printer nodig, maar daarna moet je ook nog eens worstelen met vrij technische software. Daar wil de Nederlandse startup Printr een einde aan maken. Zij ontwikkelen namelijk eigen software voor 3D-printers, die makkelijk te begrijpen moet zijn. Daar blijkt nogal wat vraag voor te zijn: Printr heeft met zijn idee nu al een investering van 750.000 euro opgehaald.

Printr wil het op een aantal manieren makkelijker maken om 3D-prints af te drukken. Zo werkt het bedrijf aan The Element, een streamingapparaat dat je via USB op een 3D-printer aansluit. Vervolgens is het vanaf ieder apparaat met de bijbehorende software mogelijk om een afdruk te maken.

Daarnaast werken de Nederlanders samen met webshop 3DShap.es om het makkelijker te maken 3D-modellen te vinden. Werkt je apparaat met de software van Printr, dan kun je rechtstreeks vanuit de modellenwinkel een figuur naar de 3D-printer sturen. Het moet ervoor zorgen dat scholen en bedrijven aan de slag kunnen, zonder enige technische kennis.

Het lijkt er op dat de Nederlanders zich ook vrij snel moeten gaan bewijzen: The Element wordt bijvoorbeeld al vanaf december dit jaar aan vroege kopers geleverd.