Numrush

Negen op de tien meldt fraude niet vanwege schaamte

fraude

Foto: Shutterstock.com

Maar liefst één op de zes Nederlanders is in 2020 het slachtoffer geworden van fraude, zo bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de Universiteit Twente. Maar lang niet iedereen doet daar ook aangifte van, zien Slachtofferhulp Nederland en de FraudeHelpdesk. Een belangrijke reden daarvoor is schaamte.

Volgens het onderzoek van de Universiteit Twente van afgelopen lente maakte in 2020 42% van alle Nederlanders van zestien jaar en ouder een fraudepoging mee. 16% werd daadwerkelijk slachtoffer van fraude, met een totale schade van naar schatting 2,75 miljard euro per jaar. En dan hebben we het nog niet eens over de psychologische impact op de slachtoffers.

Eén van de dingen waar je bijvoorbeeld last van kunt hebben, is dat je je schaamt dat je misleid bent. Misschien heb je wel het gevoel dat je zelf (mede)verantwoordelijk bent voor wat er gebeurd is. Dat je het had kunnen voorkomen. Of denk je: “Hoe kon ik nu zo stom zijn?” Gevolg: je gaat niet naar de politie om aangifte te doen en neemt geen verdere stappen.

Dit is dus wat er bij heel veel mensen gebeurd die met fraude te maken kregen, aldus de FraudeHelpdesk. Slechts ongeveer een tiende van de slachtoffers meldt zich wél bij de politie of de organisatie. De rest doet dit dus niet. En bijna een derde bespreekt de ervaring achteraf ook niet met een ander en zoekt dus geen enkele vorm van hulp. Dat terwijl de schaamte natuurlijk onterecht is, benadrukt de FraudeHelpdesk. Zoveel mensen worden slachtoffer, omdat de oplichters erg overtuigend en slim te werk gaan.

Er is hulp!

De Fraudehelpdesk start daarom vandaag een campagne om iedereen duidelijk te maken dat er wél hulp is voor slachtoffers van fraude en dat de schuld bij de dader ligt, niet bij het slachtoffer. Zo kun je de FraudeHelpdesk bellen of digitaal een melding maken, waarna de organisatie meekijkt naar welke stappen je kunt nemen. Ook kun je de bank bellen, aangezien die soms nog een betaling tegen kan houden of verdere schade kan voorkomen. En de FraudeHelpdesk raadt aan om aangifte te doen bij de politie.

Ook werkt de FraudeHelpdesk nauw samen met Slachtofferhulp Nederland, waar slachtoffers van fraude ook terecht kunnen voor emotionele ondersteuning.

Beeld: Shutterstock.com