Nepzendmasten ingezet om Londenaren af te luisteren

We hebben er weer een reden bij om niet zo’n zendmast in de achtertuin te willen. Ze blijken namelijk regelmatig nep, zodat overheden ze kunnen gebruiken om ons af te luisteren.

Geruchten over nepzendmasten doen al langer de ronde, maar niemand weet welke landen ze precies gebruiken en waar je dus het risico loopt om op deze manier afgeluisterd te worden. Sky News besloot de proef op de som te nemen en ontdekte alleen al in Londen twintig zendmasten die telefoonverkeer aftappen.

Sky News ging op pad met speciale software, die kan ontdekken of er gebruik wordt gemaakt van zogeheten Stingrays. Deze apparatuur laat je telefoon denken dat je met een reguliere zendmast verbonden bent, maar stuurt vervolgens ongemerkt al je telefoontjes door.

De apparatuur is ook online verkrijgbaar voor zo’n 1.400 euro, dus het is ook nog mogelijk dat er criminelen achter de plaatsing van de Stingrays zitten. De Londense politie blijkt de techniek echter al in 2009 te hebben aangeschaft, dus het lijkt aannemelijk dat zij de Stingrays inzetten.