Het is al weer bijna een jaar geleden dat Nest de lat voor slimme thermostaten even een tikje of twee hoger legde. Met hun schitterend vormgegeven “Learning Thermostat”, die niet alleen te bedienen is via computer of smartphone maar ook nog eens leert je van de beste temperatuur te voorzien op basis van je gebruik, scoorde het Amerikaanse bedrijf veel aanzien, met name in de tech scene. Eerder deze week kondigde het bedrijf een nieuwe generatie van het apparaat aan. Slimmer, dunner maar helaas nog steeds niet (out of the box) geschikt voor de Europese markt.
Nest-oprichter en CEO Tony Fadell laat op het weblog van het bedrijf weten: “We always wanted to make the best thermostat in the world. And within minutes of launching the first Nest Learning Thermostat less than a year ago, the amazing reviews, requests and feedback came pouring in.“. Het bedrijf nam alle informatie in zich op en ging terug naar de tekentafel. Het resultaat is een vernieuwde thermostaat. Hardware, software, design: alles ging op de schop.
Wat direct opvalt: de thermostaat is aanzienlijk dunner en voorzien van een tweede ring. Hierdoor lijkt het apparaatje helemaal verzonken met de muur. Ten opzichte van het huidige model is de nieuwe Nest zelfs 20% geslonken, dat is een hele score! Daarnaast is het grilletje op de voorkant vervangen en zien we nu meer een “afdekplaatje” over de sensor van de thermostaat.
Ook compleet vernieuwd is het binnenwerk van de Nest. Van de locatie van de schroeven tot manier waarop je de snoeren van je CV kunt aansluiten, alles heeft een upgrade gehad. Overigens blijft mijn persoonlijke favoriet het kleine waterpasje in het binnenhuis: devil is in the details en je wil zeker niet dat je Nest scheef hangt! Wat opvalt is het uitgebreide aantal mogelijke aansluitingen. De Nest ondersteunt in de nieuwe versie liefst 95% van alle gestandardiseerde Amerikaanse en Canadese verwarmings- en koelingsinstallaties, maar helaas nog steeds geen ondersteuning voor de Europese markt dus. Overigens is dat in de praktijk nog wel te omzeilen, al vergt het enig vooronderzoek. Belangrijk om te weten: de software maakt gebruik van meteorologische data van een Amerikaanse dienst voor zijn leerproces. Dat betekent dat je niet kunt kiezen uit Amsterdam of Den Bosch, maar moet gaan voor New York of Chicago.
De nieuwe Nest is vanaf 18 oktober te koop en komt op een deftige $249 USD. Je koopt hem hier!