Nest thermostaat gaat door nieuwe algoritmes nog meer energie besparen

Nest Thermostat

Iedereen die een Nest thermostaat heeft, gaat automatisch meer energie besparen. Het bedrijf heeft namelijk de algoritmes die de slimme thermostaat aansturen verbeterd en maakt die via een software update beschikbaar voor alle modellen.

Nest heeft er onder meer voor gezorgd dat hij nog beter wordt in het vaststellen hoe de temperatuur in een huis zich gedraagt. Dat is namelijk voor elk huis anders en tevens afhankelijk van externe factoren zoals het weer.

Volgens Nest wordt de thermostaat tot 20 procent beter in het op een bepaalde temperatuur houden van een ruimte dan in het verleden het geval was. Daarnaast wordt Nest beter in het voorspellen van hoeveel tijd het verwarmingssysteem nodig heeft om een huis op te warmen, waardoor hij de verwarming op het juiste moment aan- en uitzet. Ook dit levert een energiebesparing op.

Tot slot kan Nest specifieke apparatuur zoals systemen met een warmtepomp of verwarmingssystemen met meerdere niveaus beter aansturen. In Nederland hebben de meeste huizen echter een cv-ketel die modulerend kan worden aangestuurd via OpenTherm, waardoor hij ook zachtjes kan branden. Deze functionaliteit ondersteunt Nest alleen met hun allernieuwste model, dat vorige week werd gelanceerd.

Bij het model dat een jaar geleden op de markt kwam kan Nest de thermostaat enkel aansturen door de ketel volledig te laten branden of uit te schakelen. De slimme algoritmes compenseren grotendeels het gedrag van deze domme ketels, maar met OpenTherm wordt de energiebesparing, en vooral ook het gevoel van comfort, nog groter.