Slimme Nest Cam staat ook in standby-mode ‘aan’

Onderzoekers hebben ontdekt dat de Nest Cam altijd ‘aan staat’, zelfs waneer deze door de gebruikers is uitgeschakeld. De gebruiker heeft de mogelijkheid om de camera via de smartphone-app uit te schakelen en hierdoor gaat het led-lampje uit, maar volgens BBC News blijft de camera desondanks gewoon filmen.

De Nest Cam is het laatste product van Google’s bedrijf genaamd Nest Labs. Via een smartphone kunnen gebruikers de beelden en het geluid die de Nest Cam opneemt, bijvoorbeeld van hun huis, in de gaten houden. Daarnaast kan de app een signaal geven waneer er ongebruikelijke beweging of geluiden worden gedetecteerd.

De ontdekking werd gedaan door een team van ABI Research. Wanneer de camera in werking was gebruikte deze 370 mA, terwijl wanneer de camera werd ‘uitgeschakeld’ deze nog steeds 340 mA gebruikte.

Volgens Nest Lab is er echter niks ernstigs aan de hand. Nest Lab zegt in een verklaring:

Wanneer de Nest Cam door de gebruiker wordt uitgeschakeld, wordt de stroom niet volledig uitgeschakeld, zodat de camera op ieder gewenst moment weer ingeschakeld kan worden

De Nest Cam stopt, wanneer uitgeschakeld, volgens Nest Lab compleet met het verzenden van beelden naar het internet. De slimme camera stopt dan volledig met het observeren van geluiden en beelden in de omgeving.

Daarnaast laat Nest in zijn verklaring weten dat iedere Nest Cam zijn eigen beveiligingskey heeft en SSL-encryptie gebruikt om er voor te zorgen dat de videodata niet toegankelijk is voor vreemden, zelfs niet op het locale wifi-netwerk.