Netflix gaat je betalen om ondertitels te vertalen

Voor niets gaat de zon op, is een algemeen gezegde. En dat klopt, dus geldt het ook voor Netflix. Daar kun je lang van balen, je kunt (illegale) manieren zoeken om er toch niet voor te hoeven betalen of je kunt ondertiteling gaan vertalen. Wat? Ja echt! Netflix wil je namelijk gaan betalen om ondertiteling te gaan maken. En dat geld kun je natuurlijk weer gebruiken om een abonnement te betalen.

Netflix heeft een geheel nieuw Hermes-programma geïntroduceerd, waarmee ze mensen uitnodigen om ondertiteling te gaan maken. Er wordt gevraagd naar ruim twintig verschillende talen, waaronder Nederlands. Het bedrijf schat namelijk dat er maar tussen de 100 en 150 mensen zijn die professionele ondertitels maken in het Nederlands. Dat is behoorlijk weinig, dus meer is altijd prettig.

Aan de slag

Dus hoe werkt het dan? Als je mee wilt doen, moet je eerst een examen van 90 minuten maken. Daarmee wordt getest hoe goed je de Engelse taal begrijpt en zinnen kunt vertalen naar een andere taal. Ook moet je taal- en technische fouten kunnen zien. Kom je er door, dan neemt Netflix na ongeveer een week contact met je op. Vervolgens werk je via lokale partners van Netflix en krijg je betaald voor de hoeveelheid die je vertaalt.

Overigens hoef je je geen zorgen te maken over teksten waar je misschien minder goed in bent. Netflix houdt namelijk in de gaten voor welke content jij het meest geschikt bent. “Net zoals we films en series aanraden voor onze kijkers, willen we onze mensen ook matchen. Misschien zijn ze fan van horrorfilms, maar zijn ze juist heel goed in het vertalen van romantische komedies. In theorie kunnen we hier een match uithalen, zodat ze het beste werk kunnen leveren.”

Opbrengsten

Hoeveel je precies gaat verdienen hangt af van het bronmateriaal en van de taal waar je de content naar toe vertaalt. In december vorig jaar werd er een kaart gemaakt met de verdiensten (pdf), waar je het op terug kunt vinden. Maak je Nederlandse ondertiteling bij Nederlandse audio, dan verdien je 9,50 dollar per minuut aan content. Vertaal je vanuit het Engels naar Nederlands, dan krijg je 11,50 dollar per minuut.

Mocht je interesse hebben gekregen, dan kun je de Hermes-test hier maken.