‘Netflix heeft ons kijkgedrag radicaal veranderd’

Vroeger keek je naar wat er op dat moment op televisie was. Tegenwoordig is dat helemaal niet meer zo. We kijken naar wat we willen, wanneer we dat willen. Bijvoorbeeld via Netflix. En wat blijkt? Onze eigen voorkeuren op bepaalde momenten van de dag komen niet overeen met die van de traditionele televisie.

Netflix deed onderzoek naar dit verschijnsel. Niet alleen heeft de mogelijkheid om series te bingen ons kijkgedrag veranderd, maar gaat het veel verder dan dat. Full House wordt bijvoorbeeld niet langer ’s avonds gekeken – wat vroeger wel het geval was, want dan kwam het op televisie – maar voor 8 uur ’s ochtends al. De kans dat je rond 6 uur ’s ochtends al comedy zit te kijken is zelfs 34 procent groter dan tijdens de rest van de dag. We worden dus graag wakker met een lach.

Vervolgens is het tijd voor de lunch. En ook daar zie je dat typische avondseries als Orange is the New Black en The Crown liever gedurende de dag bekeken worden. Dramaseries worden wereldwijd namelijk voor bijna de helft (47 procent) tussen 12 en 2 uur bekeken.

Avond is thriller-tijd

Maar wat kijken we ’s avonds dan wel? Als het donker wordt, wordt onze smaak blijkbaar ook iets duisterder. We kiezen namelijk massaal voor thrillers en actieseries als Stranger Things en The Walking Dead. Rond 9 uur is er wereldwijd zelfs een piek van 27 procent in deze genres. Hier in Nederland zien we die piek al vanaf 8 uur.

In andere landen eindigen ze de dag echter wel met een lach. Rond 11 uur ’s avonds wordt er bijvoorbeeld gekeken naar Master of None. In Nederland zetten we het thriller- en actiegenre nog even vrolijk door en laten we die lach lekker zitten. Die komt morgenochtend wel weer.

’s Nachts liggen we overigens niet alleen te slapen, we blijken soms ook wat nuttigs te leren. 15 procent van de streaming vindt wereldwijd tussen middernacht en 6 uur plaats. En nee, dan wordt er niet massaal naar porno gekeken, maar juist naar documentaires. In dit tijdsblok ziet dat genre namelijk een toename van 24 procent.

Netflix

Nieuwe regels

De televisie bepaalt dus niet langer wat we wanneer kijken, dat doen we tegenwoordig zelf. “Het is interessant om te zien wat kijkers doen als ze niet meer vastzitten aan een tv-schema”, zegt Cindy Holland, vide president van Original Content. “Nog opvallender is feit dat miljoenen mensen over de hele wereld er dezelfde kijkroutine op na houden als zij zelf kunnen bepalen wat zij wanneer kijken.”