#netflixeverywhere: Netflix breidt uit naar bijna elke land te wereld

Netflix heeft zijn dienst zojuist uitgebreid naar 130 nieuwe landen en is daardoor in bijna elke land ter wereld beschikbaar. “We zijn nu overal beschikbaar, behalve in China”, zei CEO Reed Hastings van Netflix tijdens de bekendmaking, die hij deed tijdens de keynote die Netflix verzorgde op CES 2016.

Tot nu toe was Netflix in zo’n 60 landen actief. Bij de 130 nieuwe landen zitten onder meer Polen en Turkije, maar ook grote landen als Rusland en India. Alleen Noord-Korea, Syrië, de Krim en dus China krijgen geen toegang. Netflix hoopt China later nog wel toe te kunnen voegen.

De ongelofelijlgrote uitbreiding is mogelijk doordat het bedrijf een heel groot deel van alle content zelf produceert en dus de rechten in handen heeft. Dat is dan ook de enige content die in eerste instantie beschikbaar in de nieuwe landen. Inwoners daar hebben direct toegang tot de dienst en als je op vakantie gaat kun je dus gewoon House of Cards en Making a Murderer blijven streamen.

Dit jaar hoopt Netflix overigens het aanbod uit te breiden met zo’n 600 uur aan nieuwe, zelfgeproduceerde content. Daar zitten nieuwe seizoenen van succesvolle bestaande series tussen, maar ook nieuwe series en een groot aantal documentaires en films.

In Nederland is Netflix beschikbaar sinds het najaar van 2013 en één op de zes huishoudens gebruikt de dienst inmiddels. Dit najaar sprak ik met Neil Hunt, Chief Product Officer bij het bedrijf, over de technische uitdagingen van de streamingdienst.