New York begonnen met vervangen telefooncellen door wifi-zuilen

In New York zijn monteurs begonnen met het installeren van de eerste zogenoemde LinkNYC wifi-zuilen op straat. De zuilen werden in november 2014 al aangekondigd en zijn een vervanging voor de ‘oude’ telefooncellen.

De zuilen zijn het resultaat van de winactie genaamd ‘Reinvent Payphones Design Challenge’ die werd opgezet door de toenmalige burgemeester Bloomberg in 2012. Het LinkNYC-project gaat ervoor zorgen dat inwoners en bezoekers van New York gratis toegang krijgen tot wifi met gigabit-snelheden. Handig als je op vakantie gaat naar de wereldstad!

In totaal zullen er zo’n 7500 zuilen worden geplaatst die ieder een bereik hebben van ongeveer 45 meter. Ook heeft de zuil USB-aansluitingen waarmee apparaten als telefoons en tablets kunnen worden opgeladen. De zuil heeft en touchscreen om mee te browsen of de plattegrond van de stad mee te bekijken en er kan gratis lokaal gebeld worden.

De kosten denkt New York terug te verdienen met de twee reclamedisplays waar de komende 12 jaar zo’n 455 miljoen euro mee binnen gehaald moet worden laat The Verge weten.

LinkNYC-kiosk-1

Het project was afgelopen maanden vaak in het nieuws omdat een van de ontwikkelaars Bluetooth in de zuilen had toegevoegd. Deze kon mogelijk gebruikt worden om voetgangers te volgen wat in strijd is met de privacy van inwoners en bezoekers. Kort nadat dit bekend werd verwijderde het bedrijf de Bluetooth-optie uit de zuilen.

In de eerste installatieronde worden er zo’n 500 telefooncellen vervangen door ‘LinkNYC access points’. Deze ronde moet volgend jaar zijn afgerond waarna er nog 7000 zuilen bij zullen komen.