New York bouwt oude telefooncellen om tot gratis wifi hubs

Meer dan zevenduizend kapotte telefooncellen worden omgebouwd tot een gigantisch gratis wifi-netwerk voor New Yorkers in alle vijf de stadsdelen. Het nieuws werd aangekondigd door de gemeente na twee jaar van onderzoek naar de toekomst van de telefooncel.

In 2013 werd de Reinvent Payphones Design Challenge gelanceerd en werden er meer dan 125 prototypes en theorieën gepresenteerd. Er is uiteindelijk gekozen voor de wifi hubs in combinatie met gratis 911 (alarmnummer) en 311 (stadsdiensten) telefooncellen. Over het uiteindelijke design is nog niets besloten; de stad heeft daarom een oproep gedaan voor design-ideeën voor de tienduizend bestaande en nieuwe telefooncellen.

Daarnaast vraagt de stad om voorstellen voor extra diensten die aan de cellen toegevoegd zouden kunnen worden, zoals oplaad-stations of stadsinformatie op een touchscreen-scherm. Ook wil de stad dat alle telefooncellen gevoed worden op basis van zonne-energie en andere zuinige energiebronnen.

148322032JM00004_NYC_TO_TUR

De stad ziet bovendien een verdienmodel in de telefooncellen, en niet alleen voor de stad. De gratis diensten zullen bijvoorbeeld banenzoekers, freelancers, kleine bedrijfjes en tech startups aantrekken. Ook bewoners die een normale verbinding niet kunnen betalen kunnen hiervan profiteren. Verder zullen er nieuwe banen gecreëerd worden om de cellen te onderhouden en verwacht de stad rond 2026 ongeveer 17,5 miljoen dollar per jaar te verdienen aan digitale advertenties.

Ook Londen gebruikt haar telefooncellen op een innovatieve manier. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat Londen er ooit voor zal kiezen haar rode telefooncellen te verwijderen – waar zouden toeristen dan hun selfies moeten maken? De stad laat zich echter zeker niet verslaan op het gebied van digitale infrastructuur: “we are continuing to develop our connectvity so we can remain at the forefront of the digital age,” zegt loco-burgemeester Kit Malthouse.

London already has thousands of BT phone boxes that are Wi-Fi hotspot enabled, and we have Wi-Fi available at 137 London Underground stations, almost four times as many as in New York.” Bovendien wordt er 24 miljoen pond besteed aan betaalbaar snel internet voor kleine bedrijven en één miljoen pond aan gratis wifi in gallerijen en musea. Daarnaast hebben inwoners uit een aantal stadsdelen al toegang to gratis openbaar wifi en zijn zestien andere stadsdelen momenteel bezig met de aanleg daarvan. Een aanzienlijk gebied rondom London zal dan voorzien zijn van gratis publiek wifi.