Je zou het niet zeggen als je de acteurs van Baywatch over het strand zag rennen, maar in het echt leven kost een gemiddelde reddingsactie door een strandwacht zo’n 90 seconden. Een speciale drone, gebouwd om mensen in het water te kunnen redden, doet datzelfde in 22 seconden.
De inzet van drones om hulpdiensten te ondersteunen neemt – vooral in de VS – een ontzettende vlucht. De eerste praktijkvoorbeelden met vliegende robots die defibrillatoren afleveren of de politie ondersteunen bij zoekacties naar vermiste personen zijn intussen gemeengoed.
Slechts een klein stapje verder vinden we de Pars. Afgelopen zomer deed het Iraanse RTS Labs de eerste tests met hun speciale drone, gebouwd om mensen langs de kust te hulp te kunnen schieten in geval van nood.
Het prototype van Pars wordt op afstand bediend door een strandwacht en kan zo’n 10 minuten vliegen op een volle accu. Daarmee is de actieradius dus vooral beperkt tot de kustlijn, waarbij de robot wel slim genoeg is om bijvoorbeeld controlevluchten op eigen houtje te vliegen en terug te keren op de basis.
De Pars is uitgerust met 3 reddingsvesten voor mensen in nood en zou, indien uitgerust met een warmtecamera, ook gedurende de nacht mensen kunnen redden. RTS Labs is nu nog aan het experimenteren met het daadwerkelijk uit het water halen van slachtoffers.
Het Iraanse bedrijf is met de uitkomsten van de eerste tests van augustus vorig jaar nu bezig om nieuw budget op te halen, zodat men door kan met de ontwikkeling van de strandwacht-drone.