Nederlandse Forensisch Instituut ontsleutelt e-mails op BlackBerry-smartphones

Het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) heeft via fysieke toegang en speciale software versleutelde PGP-mails van een BlackBerry-smartphone ontsleuteld en gebruikt in verschillende rechtszaken.

Uit documenten die in handen zijn van Misdaadnieuws blijkt dat het NFI in staat was om 279 van de 325 versleutelde berichten op een BlackBerry te ontsleutelen. De desbetreffende bestanden waren opgeslagen op het flashgeheugen van het apparaat en de lengte van het wachtwoord zou volgens het NFI niet uitgemaakt hebben bij de decryptie. Enige voorwaarde is dat er fysieke toegang nodig is tot het apparaat. Het uitlezen op afstand is niet mogelijk. Daarnaast is er de mogelijkheid om verwijderde berichten grotendeels terug te halen en in te zien.

blackberry gpg NFI

De geheime methode van NFI wordt sinds 2014 gebruikt en is al bij meerdere rechtszaken ingezet. Eén daarvan is volgens Misdaadnieuws een rechtszaak tegen een drugshandelaar die in begin december werd behandeld. Uit de uitspraak blijkt dat de verdediging van de verdachte bezwaar maakte tegen het gebruik van ontsleutelde e-mailberichten, maar de rechtbank vond dat de rapporten van het NFI voldoende waren onderbouwd en toegelicht.