NFL: ‘De toekomst van American Football is virtual reality’

In navolging van diverse voetbalclubs in Europa en de basketballers in de NBA is nu ook de American Football-bond NFL bezig met het toepassen van virtual reality (VR). En in tegenstelling tot hun collega’s is de bond een stuk uitgesprokener in hun bevindingen. Volgens de bond is VR de toekomst van American Football.

Onder de noemer ‘NFL Next‘ presenteert de sportbond een serie video’s waarin het de verschillende toepassingen laat zien van virtual reality rond de sport. De technologie kan volgens de bond alle facetten van de wedstrijd versterken, van toeschouwer tot de atleten en coaches op het veld.

De meest voor de hand liggende toepassing voor sportcompetities is natuurlijk de kaartverkoop. Wanneer een bond als de NFL tegen een zeer schappelijk bedrag een kaartje kan aanbieden om de Super Bowl (100+ miljoen kijkers wereldwijd) via VR te bekijken, is de optelsom snel gemaakt. De stoelen in het stadion zijn dan wellicht beperkt, met een druk op de knop en een bril op je kop ben je er zo ‘live’ bij.

Hersenspoelen

Uiteraard experimenteren diverse teams al met VR in hun trainingsprogramma. Aan het eind van het vorige seizoen werden de eerste proeven al uitgevoerd en de positieve resultaten hiervan worden gedeeld in de videoserie.

Zo wordt duidelijk dat quarterbacks beter getraind en gecoacht kunnen worden, doordat ze niet alleen zelf hun acties virtueel kunnen terugzien, maar de coach ook mee kan kijken en beoordelen waarom spelers een bepaalde keuze maken. Daarnaast trainen diverse ploegen al op virtuele formaties van hun tegenstanders. Deze vorm van trainen zien we op onze voetbalvelden al bij onder andere Ajax, AZ en PSV.

De vraag is wat voor impact de technologie daadwerkelijk zal hebben op de sporters én de sport, die van patronen en regels aan elkaar hangt. Weblog Popular Mechanics vraagt zich hardop af of de trainingen er op den duur niet voor zorgen dat we spelers hersenspoelen en we gaan kijken naar een sport die van ‘getrainde reacties’ aan elkaar hangt.

Meer innovatie

Ondertussen richt de NFL zich niet alleen op VR, maar is het bezig met veel meer innovatieve technologie. Zo experimenteert de bond sinds het begin van dit seizoen met drones om coaches nog meer inzichten in het spel te bieden en dragen spelers bescherming met RFID-chips. Ook een slimme bal van Wilson lijkt binnenkort, in navolging van de basketbal, zijn entree te maken.

Bekijk de serie NFL Next hier.