Niemand weet hoeveel gebruikers Apple News heeft en dat is een probleem

Apple News

Door een bug in Apple News weten Apple en de uitgevers niet hoeveel mensen gebruikmaken van de app en artikelen lezen via het platform. Dat maakte Eddy Cue, senior vice president of Internet Software and Services, bekend tegenover The Wall Street Journal.

Hoe de bug precies in de app terecht is gekomen is niet bekend. Meer dan 100 uitgevers hebben zich al aangemeld voor Apple News en publiceren daar dagelijks diverse stukken. Een exact aantal lezers is voor de uitgevers belangrijk om naar adverteerders te communiceren. Apple heeft uitgevers wel voorzien van lezersaantallen maar die blijken achteraf niet accuraat en te laag.

Ook voor Apple is de situatie niet ideaal: als het bedrijf advertentieruimte verkoopt voor één van de uitgevers kan het zelf 30 procent van de opbrengst houden. Dus ook hier snijdt Apple zichzelf in de vingers door maanden lang verkeerde en te lage cijfers te communiceren.

Apple News is momenteel nog niet beschikbaar in Nederland, enkel Engelstalige landen kunnen gebruikmaken van de app. Het is daarnaast ook niet bekend wanneer de dienst in andere landen beschikbaar wordt. Onlangs begon Apple met een redactie die de voorpagina van Apple News samenstelt.

40 miljoen

Eddy Cue laat weten dat het probleem nu ontdekt is en opgelost kan worden, maar laat niet weten wanneer dat gaat gebeuren. “We zijn momenteel bezig met het oplossen van het probleem, maar onze cijfers zijn lager dan de werkelijkheid. We weten niet wat de juiste cijfers zijn.”

Ondanks de fout is Cue tevreden over het product. Volgens hem krijgt Apple veel positieve feedback van uitgevers op het product. Daarnaast maken veel mensen gebruik van de app: ongeveer 40 miljoen mensen. Het is onbekend hoeveel van deze 40 miljoen gebruikers de app regelmatig gebruiken.

Niet iedereen is even positief over de app, zo laat Julie Hansen, president van Business Insider, weten dat de resultaten tegenvallen. Business Insider publiceert al hun content ook in Apple News, maar het aantal lezers valt tegen. “Het verkeer is bescheiden in vergelijking met de enorme install base van iOS-apparaten.”