Nieuw Amerikaans wetsvoorstel moet hacks door FBI inperken

Een nieuw wetsvoorstel probeert de FBI op hackgebied aan banden te leggen. De ‘Stop Mass Hacking Act’ zou het hacken op grote schaal door overheidsinstanties moeilijker maken, waarmee wordt gereageerd op recente aanpassingen in de Amerikaanse wet.

Het wetsvoorstel zou het niet langer mogelijk maken om met een dwangbevel computers op afstand te doorzoeken. Dat mochten veiligheidsdiensten nadat Rule 41 werd aangepast, maar volgens leden van de Amerikaanse senaat krijgt de overheid hiermee wel heel veel indirecte macht.

Bij een uitgeloofd dwangbevel mogen namelijk alle computers worden doorzocht die met de zaak te maken kunnen hebben. Het geeft de FBI de vrijheid om zo’n beetje iedereen te hacken, zolang het maar aan de zaak van het dwangbevel kan worden gekoppeld.

Met het wetsvoorstel willen de senatoren ervoor zorgen dat de Amerikaanse politiek hierover zal spreken. De wetswijziging zou namelijk niet in een debat zijn behandeld, maar via een bureaucratische routes.

De Stop mass Hacking Act is niet de enige in zijn soort – volgens Reuters is er een vergelijkbaar wetsvoorstel in de maak. Het betekent dat de hackautoriteit van de FBI aan bod komt, ongeacht hoe dit ene initiatief loopt.