Numrush

Nieuw chirurgisch mes ontdekt kanker wanneer het in menselijk weefsel snijdt

Wetenschappers aan het Imperial College in Londen hebben een chirurgisch mes ontworpen dat kankercellen ontdekt op het moment dat het er door heen snijdt. Tijdens een operatie gebruiken chirurgen zo’n mesje om een stukje weefsel te verwijderen, waarin bijvoorbeeld kankercellen zijn aangetoond via een scan. Tot op heden was tijdens zo’n procedure alleen nooit direct duidelijk of het om goed of kwaadaardige cellen gaat, waardoor vaak te veel, of te weinig weefsel wordt verwijderd.

Met de iKnife, zoals het apparaat nu genoemd wordt, wordt de hitte en rook die vrij komt tijdens het wegsnijden (of ‘branden’) direct geanalyseerd in een speciaal daarvoor ontwikkeld apparaat. Tot op heden werd deze rook simpelweg afgevoerd met een afzuigsysteem, totdat bleek dat de rook allerlei biologisch relevante aanwijzingen bevatte.

Door de rook de analyseren, kan namelijk bepaald worden of het om goed- of kwaadaardig weefsel gaat. Dit vindt binnen 3 seconden plaats, zodat de arts op dat moment kan besluiten of het weefsel wel of niet verwijderd moet worden. De bedenkers van de iKnife hopen dat er dankzij het apparaat minder vaak gezond weefsel bij een patiënt verwijderd hoeft te worden zodat er meer kans is op een snel en gezond herstel.

Op dit moment kost de iKnife nog 200,000 pond om te maken, maar de ontdekkers – die het apparaat al met groot succes testten op ruim 300 proefpersonen – gaan er van uit dat de kosten flink omlaag kunnen op het moment dat het analyseapparaat in commerciële productie wordt genomen.