Nieuw Harvard experiment laat mensen een rat aansturen via hersengolven

Wie nog even moest bijkomen van de gedachte dat wetenschappelijke experimenten hebben geleid tot het elkaar aansturen via hersengolven bij ratten, kan voor nu beter even stoppen met lezen. Want Harvard’s laatste experiment is even fascinerend als ietwat shockerend.

In onderstaande korte video zien we een impressie van het experiment dat de Amerikaanse universiteit uitvoerde. Een man, voorzien van meetapparatuur, zit voor een scherm dat animaties toont die de hersenactiviteit optimaal stimuleren. Vervolgens werd hem gevraagd de aandacht te verplaatsen naar de staart van de rat die we iets verderop zien.

De rat, wiens hersenen via een apart systeem verbonden zijn met de hersenactiviteit van de man, zien we uiteindelijk zijn staart optillen. Een kleine beweging, maar een fikse stap.

Toch moet er rekening worden gehouden met een aantal belangrijke factoren, alvorens we een soort post-moderne rattenvanger van Hamelen voor ons gaan zien: de rat is onder invloed van verdoving, daardoor ontvankelijker voor de signalen en het systeem is in dit geval nog niet in staat om gedachte daadwerkelijk volledig om te zetten naar bijbehorende acties.

Ik blijf me echter wel afvragen wat er voor toepassingen er gaan komen in de toekomst, wanneer we deze ontwikkeling parallel zien lopen met die van de “Neuro tattoo’s” waar we eerder over schreven!