Nieuw patent Samsung suggereert biometrische authenticatie voor smartwatch

Er is een nieuw patent van Samsung opgedoken die suggereert dat het Zuid-Koreaanse bedrijf bezig is met de ontwikkeling van een nieuwe authenticatie methode voor smartwatches.

Het patent, dat in 2014 werd ingediend en werd ontdekt door Patently Apple, beschrijft een compleet nieuw systeem voor de authenticatie van een smartwatch. De zogenaamde ‘Biosignal ID’ stelt gebruikers in staat om de authenticatie uit te voeren via diverse biometrische gegevens. Zo is het mogelijk om de authenticatie uit te voeren via de hartslag en via irisherkenning. Via deze weg hoopt Samsung de smartwatch veiliger te maken, waardoor consumenten in de toekomst bijvoorbeeld betalingen kunnen verrichten via de smartwatch.

patent samsung

Gebruikers van de smartwatch dienen vooraf enkele handbewegingen in te stellen die de authenticatie starten. Op het moment dat gebruikers bijvoorbeeld hun hand openen of juist een vuist maken zal de authenticatie automatisch gestart worden. Vervolgens checkt de smartwatch de hartslag van de gebruiker of wordt de iris gescand. Pas als deze stappen doorlopen zijn, is een gebruiker in staat om een bepaalde handeling op de smartwatch uit te voeren.

Ondanks het feit dat patenten veelvuldig op een stapel terecht komen en er vervolgens niets mee gedaan wordt, lijkt de kans groot dat Samsung dit patent wel degelijk op korte termijn gaat gebruiken. Aangezien het bedrijf vorige week bekendmaakte dat de nieuwe Galaxy TabPro 8.4 de beschikking krijgt over een ingebouwde irisscanner, ligt het voor de hand dat de nieuwe methode toegevoegd zal worden aan de opvolger van de Samsung Galaxy Gear S.