Nieuw programma op Discovery Channel laat zien dat science fiction dichter bij is dan we denken


Vliegende auto’s, droids die het huishouden doen en het eeuwige leven: Als we de gemiddelde science fiction film mogen geloven zijn onze mogelijkheden in de verre verre toekomst eindeloos. Maar is die toekomst eigenlijk wel zo ver weg? In een nieuw programma op Discovery Channel, Futurescape, gaat presentator James Woods samen met diverse wetenschappers op zoek naar science fiction concepten die al veel dichterbij zijn dan we op dit moment denken.

Science fiction is namelijk dichterbij dan ooit. Robots die kunnen denken en mensen die gedachten kunnen lezen waren altijd onwerkelijke toekomstideeën, maar lijken nu toch echt uit te komen. Net als het tegengaan van het verouderingsproces of het vinden van nieuw leven elders in het universum. Op dit moment zijn wetenschappers op deze onderwerpen al zo ver gevorderd dat definitieve doorbraken nog maar een kwestie van tijd zijn.

In zes afleveringen waarin wetenschap en ethiek hand in hand gaan. Want als wij straks inderdaad op de stoel van God kunnen zitten en uit het niets leven kunnen creëren of de dood kunnen overwinnen, wat betekent dat dan voor ons bestaan? Of wanneer we door genetische manipulaties supermensen kunnen maken die geen pijn meer voelen en hun hersencapaciteit door een technische aanpassing kunnen vergroten?

Het programma laat niet alleen zien wat wetenschappers nu al kunnen op dit vlak – aan de hand van enkele spectaculaire experimenten – maar stelt ook de vraag wat de impact van al die kennis is. Futurescape is vanaf zondag 12 januari om 21:00 uur te zien op Discovery Channel en Discovery Channel HD.