Nieuw record ‘witste verf ooit’ – en deze kan airco’s vervangen

witste verf ooit

Airco’s zijn één van de meest energieslurpende apparaten, dus wat nou als je iets uitvindt dat deze apparaten kan vervangen? Iets simpels, wat je in elk huis wel kunt toepassen. Het is gelukt: want de ‘witste verf ooit’ zorgt ervoor dat de huizen koel blijven.

Witste verf ooit

Als je dacht dat die witte verf op jouw muren thuis al het witst mogelijk waren, dan heb je het mis. Deze nieuwe, ultra witte verf is ontwikkeld door wetenschappers van de Purdue University in het Amerikaanse West Lafayette, Indiana. Deze verf reflecteert maar liefst 98,1 procent van het zonlicht. Daarmee krijgt de verf dan ook direct een plekje in het Guinness World Records, betiteld als witste verf ooit.

Airco vervanger

Dat deze witte verf zonlicht reflecteert, is niets nieuws. Maar de mate waarin dat gebeurt, wel. Normale witte verf reflecteert maximaal 80 tot 90 procent van het zonlicht. Een flink verschil, dus. De verf maakt de oppervlakte koeler dan de omgeving, en hiermee kan het zelfs een airco vervangen. Om dat waar te maken, zijn de uitvinders op dit moment bezig met commercieel maken van deze ultra-witte verf. Het patent is inmiddels wel al aangevraagd.

Om de verf zo wit te krijgen, maken de uitvinders gebruik van een hoge verhouding bariumsulfaat. Dat is een verbinding die vaak gebruikt wordt in cosmetica en fotopapier. Hierbij worden een uiteenlopende scala aan deze deeltjes gebruikt, die ervoor zorgen dat het lichtspectrum wordt verstrooid. Op die manier kan het meer zonlicht weerkaatsen.

Afbeelding: Unsplash