Nieuw snelheidsrecord: Glasvezelkabel kan 57Gb/s verzenden

Onderzoekers hebben een nieuw record op internetgebied geplaatst: ze hebben met een glasvezelkabel maar liefst een snelheid van 57Gb/s weten te bereiken, aldus de University of Illinois. De data werd zonder mogelijke fouten verzonden, in een ruimte op kamertemperatuur. Dat laatste is belangrijk, omdat de nieuwe kabeltechniek daarom ooit in onze huiskamers gebruikt kan worden. De wetenschappers hoefden het snoer niet af te koelen om deze superhoge snelheid te bereiken.

De kabels werden overigens wel loeiwarm: tijdens de tests werd een temperatuur van maar liefst 85 graden Celsius bereikt. Bij deze hitte kon er alsnog 50Gb/s worden bereikt qua snelheid.

Het zal nog even duren totdat we deze kabels zelf in huis zullen gebruiken: de onderzoekers denken dat de kabels in eerste instantie gebruikt zullen worden in datacenters en door vliegvelden. Ze zouden voornamelijk nuttig zijn voor instanties die grote hoeveelheden data in een keer moeten overdragen. Logisch ook, want een downloadsnelheid van 57Gb/s in je woonkamer, daar heb je op dit moment nog maar weinig aan. Er zijn niet veel apparaten die hier makkelijk gebruik van kunnen maken.

De verhoogde snelheid kan toekomstige technologie echter wel op weg helpen. 4K-video’s of live-VR-beelden zouden makkelijker verzonden kunnen worden, zonder dat je ooit last hebt van internetproblemen.