Nieuwe aanklacht tegen spil in Uber-Waymo-zaak Anthony Levandowski

Anthony Levandowski

Anthony Levandowski, de ingenieur die de spil is in de rechtszaak tussen Uber en Waymo, is opnieuw aangeklaagd. Dat schrijft Wired. Dit keer komt de aanklacht van een voormalige oppas, Erika Wong.

Wong zorgde naar eigen zeggen tussen december 2016 en juni 2017 voor de twee kinderen van Levandowski. Vorige maand diende ze een aanklacht tegen de man in, omdat hij een lange lijst van wetten voor werknemers gebroken zou hebben. Zo zou hij onder meer geen salaris hebben betaald, regels voor de gezondheidscode en de arbeidswet hebben overtreden, en opzettelijk emotionele stress hebben toegebracht.

Zakelijke transacties

Hoewel er in de zaak een aantal duidelijke fouten zitten – zo stelt Wong dat Levandowski in Oakland County woont, maar dat bestaat helemaal niet – claimt Wong dat ze kennis heeft van veel van Levandowski’s zakelijke en persoonlijke transacties. De vrouw claimt bijvoorbeeld dat Levandowski een ingenieur van Tesla betaalde voor updates over de elektrische truck van het bedrijf. Ook zou hij microchips in andere landen verkopen en nieuwe startups beginnen met gestolen bedrijfsgeheimen.

Bovendien wordt er in de klacht van Wong beschreven hoe Levandowski reageerde op de zaak tussen Waymo en Uber. In die zaak claimt Google-zuster Waymo dat Levandowski bedrijfsgeheimen en technologieën voor autonome auto’s had gestolen, en mee had genomen naar Uber. Volgens Wong besprak Levandowski na het bekend worden van de zaak strategieën met voormalig Uber-CEO Travis Kalanick. Ook zou hij besproken hebben om naar Canada te vluchten, om vervolging te voorkomen.

Ontkenning

Via een woordvoerder ontkent Levandowski alles wat Wong zegt. “De klachten in de rechtszaak zijn fictie. Levandowski is er zeker van dat de zaak wordt verworpen door de rechtbanken”, aldus de woordvoerder.

Over Wong zelf is weinig bekend. Zij heeft tot nu toe niet gereageerd op verzoeken voor interviews. In de aanklacht zegt ze echter wel dat ze door een medische achtergrond een hoger salaris kreeg dan gemiddeld voor een oppas. Ook zegt ze dat ze lessen heeft gevolgd in het recht en dat ze een korte film voor Sebastian Thrun, die de vroege ontwikkeling van de autonome auto van Google leidde, had geproduceerd.

Wong eist ruim 6 miljoen dollar aan schadevergoeding. Een eerste zitting van de zaak is gepland voor april.