Nieuwe activity tracker ‘MooMonitor’ moet de gezondheid van koeien in kaart brengen

We zien steeds meer mensen om ons heen er mee rondlopen. Er zijn ook al varianten voor honden en zelfs de schaapsherder gaat aan de tech. Voor wie de trend van activity trackers nog niet “moo” is: de nieuwe MooMonitor’ van Dairymaster.

Het Britse bedrijf Dairymaster is geen hippe startup van de Silicon Roundabout in Londen. Het bedrijf bevindt zich op het platteland van Kerry en bestaat intussen uit meer dan 300 medewerkers.

Dairymaster is dan ook niet bepaald een nieuw bedrijf. In de afgelopen jaren wist het veel succes te bereiken met het exporteren van hun producten, waaronder een slim voedingssysteem en innovatieve oor-tags voor koeien. Hun nieuwste product valt wellicht daarom juist extra op.

De MooMonitor, een wearable voor koeien, moet het voor veehouders makkelijker maken om hun kudde te monitoren en hun verzorging te optimaliseren. Op een typische manier, uiteraard.

The challenge was how to monitor the behaviour of every cow in a herd day and night. The solution was wearable technology. What we figured out was that it would be possible to include accelerometers, mobile and WIFI components, a decent bit of computing power and the software to run on it and could result in a single piece of technology that each cow could wear, that’s the MooMonitor. What it does from a practical point of view is measure friskiness.

De activity tracker meet, net als andere activty trackers, de beweging van de koe. Echter, de beweging van een koe geeft aan in hoeverre het beestje zich klaar voelt om voor te planten. Zwangerschappen zijn voor melkboeren belangrijk omdat deze er voor zorgen dat de koe melk blijft geven.

moomonitor

Maar ook in de verzorging van het beestje speelt de MooMonitor een belangrijke rol. De data die de boer ter inzage krijgt, zorgt er voor dat hij de voeding voor het dier kan optimaliseren, waardoor er altijd voldoende vitamines en mineralen worden gegeven.

Een gelukkige koe, is een vrijgevige koe. Door de kennis van de MooMonitor kunnen boeren ook nog eens op betere tijden het melkproces starten, waardoor dit tot 2 minuten sneller per koe kan worden afgehandeld. Uit de eerste proeven bleek de MooMonitor-koeien daardoor tot 5% meer melk geven.