Nieuwe Atlas-robot van Boston Dynamics is menselijker dan ooit

Google’s Boston Dynamics heeft een nieuwe robotvideo geplaatst, waarin het laatste model van de Atlas-robot gedemonstreerd. Hierin zien we hoe de robot een pakketje kan oppakken en meedragen, net zoals een gewoon mens zou doen. Het is vooral indrukwekkend hoe de robot omgaat met mogelijke obstakels. Als hij in de video een paar keer een flinke duw krijgt, weet de robot alsnog staande te blijven of weer rechtop te gaan staan. Omdat hij op twee benen staat, lijkt de robot verrassend menselijk te bewegen.

De nieuwe Atlas kan situaties zelf inschatten. Probeert hij een pakketje op te pakken dat wordt weggeschoven, dan loopt hij een stukje verder om hem alsnog op te pakken. Door het gebruik van twee benen kan de robot in allerlei situaties rondwandelen – iets dat eerdere Atlas-video’s al bewezen. De wandelrobot wordt al jaren in video’s gedemonstreerd, en ziet er in iedere nieuwe video ietsje menselijker uit.

Eén ding zijn we zeker van: als over een aantal jaar de onvermijdelijke robotrevolutie van start gaat, dan is het de schuld van de man in deze video. De manier waarop hij de Atlas alle kanten opduwt en zijn pakketje constant net een paar meter wegduwt – het is gedrag dat wij vooral kennen van de vervelendste pestkoppen op de middelbare school. En kennelijk doet hij al jaren hetzelfde in andere Atlas-video’s.