Met de nieuwe beperkte wifitechnologie van MIT worden drones en huizen veiliger

Wetenschappers van het MIT hebben een technologie ontwikkeld die beperkingen oplegt aan wifi. Da’s niet zo handig, zou je denken, maar daar zijn de ontwikkelaars het niet mee eens. MIT News schrijft dat de technologie kan bijdragen aan veiligere smart homes, drones en tegen het aftappen van jouw wifisignaal.

De wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld dat ze Chronos noemen. Het toegangspunt dat wifisignalen verzendt kan daarmee tot in centimeters nauwkeurig bepalen waar het signaal terecht komt.

Dat doet Chronos door te berekenen hoe lang het duurt voordat een wifisignaal bij een potentiële gebruiker aankomt. Het systeem kan die tijd met een foutmarge van gemiddeld een halve nanoseconde verschil berekenen.

Huidige systemen

Volgens de onderzoekers is het systeem daar twintig keer beter in dan huidige systemen. De huidige systemen kunnen dat ook wel, maar daarvoor zijn altijd meer systemen nodig, die vanuit verschillende door middel van een driehoeksmeting de positie kunnen bepalen. Ze hebben namelijk niet genoeg bandbreedte om zelf te bereken hoe lang het signaal onderweg is.

Het systeem wisselt daarbij ook tussen verschillende bandbreedtekanalen, zodat het verschillende berekeningen over de afstand kan uitvoeren en met een nauwkeuriger eindresultaat komt.

Zoals de wetenschappers suggereren zou dat verschillende voordelen op kunnen leveren. Het wordt dan namelijk moeilijker om wifi van thuis- of (openbare) bedrijfsnetwerken af te tappen. Daarnaast zouden drones door middel van deze techniek zo geprogrammeerd kunnen worden, dat ze zelf voldoende afstand tot een mens nemen.