Nieuwe camera van Nest weet wie wie is

Nest Cam IQ

Nest heeft een nieuwe verbonden camera voor thuis uitgebracht: de Nest Cam IQ. Hoewel het apparaat vrij veel lijkt op de Cam Outdoor die vorig jaar gepresenteerd werd, zijn er toch wel een aantal belangrijke updates. Zo weet het apparaat bijvoorbeeld wie wie is in het huishouden.

De gezichtsherkenning wordt ondersteund door Google’s FaceNet-technologie. Die techniek zit ook al in andere camera’s, dus geheel nieuw is het niet. De Cam IQ kan daardoor nu echter wel nieuwe gezichten herkennen en opslaan. Die ziet hij in de Nest app, waar jij de persoon kunt bestempelen als een vriend of familie. De dienst kan ook het onderscheid maken tussen mensen, dieren en objecten (bijvoorbeeld een wapperend gordijn).

Ook is het mogelijk om een alarm in te schakelen zodat je een melding krijgt als een onbekend persoon langs de camera loopt. Voor bekende mensen krijg je dan geen melding, al kun je die ook aanzetten. Om hier gebruik van te maken heb je echter wel een Nest Aware-abonnement nodig voor 10 euro per maand of 100 euro per jaar.

Bij dat abonnement krijg je ook de nieuwe “intelligent audio alerts”. Daarmee krijg je een melding als mensen buiten het zichtveld van de camera aan het praten zijn of als je hond bijvoorbeeld begint te blaffen. De dienst wordt beschikbaar voor iedereen met een Nest-camera, ook de oudere varianten.

Andere features

De nieuwe camera heeft verder nog een aantal andere upgrades gehad. Zo kun je de lens nu in elke richting die je wilt ori├źnteren. Daarnaast zit er een notificatiering van LED’jes om de lens heen, die groen wordt als iemand naar de livestream zit te kijken. De camera zelf is ook verbeterd. Er zit nu een 8 megapixel-sensor in die 4K HDR-video’s kan maken in 130 graden.

De opnames en streams hebben echter een maximale resolutie van 1080p, dus die 4K zie je verder niet echt. Toch heeft het wel nut. Zo heeft het nu “Supersight”, waarmee de camera digitaal kan inzoomen op de gebieden waar beweging is gedetecteerd. De algemene feed blijft in een hoek zichtbaar. Supersight volgt een eventuele dief ook als hij door het beeld loopt. Zo kun je hem dus duidelijk zien.

Nest Cam IQ

Verder zijn er twee infrarood LED-lampjes toegevoegd om de beelden ’s nachts te verbeteren. De drie nieuwe microfoons moeten het geluid verbeteren en audio herkennen. Ook is er een nieuwe speaker, waarmee je op afstand kunt praten met mensen in je huis.

De Nest Cam IQ is vanaf 13 juni in Nederland te koop voor 349 euro. Vanaf eind juni moet deze verscheept worden.