Numrush

Nieuwe dierenwet zorgt voor een hoop opschudding: ‘Mag mijn hond nog aan de lijn?’

dierenwet

Er is een nieuwe dierenwet aangenomen die een hoop opschudding veroorzaakt onder dierenliefhebbers, huisdiereigenaren en veehouders. Vanaf 2023 zouden konijnen en vogels niet meer in een kooi mogen gehouden. De nieuwe wet is vorige week ‘geruisloos’ aangenomen door de Eerste Kamer.

Paniek onder dierenliefhebbers: kan ik mijn konijn nog wel houden in de tuin? Mag ik mijn hond nog wel uitlaten aan de lijn en mag ik mijn katten wel of niet binnenhouden? Deze nieuwe wet is ingebracht door Partij voor de Dieren en dit regelt dat dieren vanaf 1 januari 2023 geen pijn of ongemak meer mogen hebben als ze in een stal, hok of kooi worden gehouden.

Alle dieren los

Zie je het al voor je? Konijnen die hun eigen weg kunnen gaan en holen maken waar ze maar willen. Of honden die altijd los moeten lopen, met gevaar voor eigen leven in het verkeer. Ook Martin Gaus maakt zich zorgen wat betreft de honden: “Als de honden van de lijn moeten, de katten naar buiten moeten en konijnen niet meer in hokken mogen, moet er wel gekeken worden of dit praktisch mogelijk is”, aldus Gaus. “Een hond kan loslopen als het kan, maar een hond is geen wild dier, het is een huisdier. En dus kiest de hond ervoor om met het baasje mee te lopen in plaats van met een roedel.”

‘Geen zorgen om dierenwet’

Toch hoeven we ons als huisdiereigenaren niet teveel zorgen te maken, volgens hoogleraar dierenwelzijn Bas Rodenburg (Universiteit Utrecht). Volgens hem is het nog maar de vraag in hoeverre deze strenge regels bij mensen thuis te handhaven zijn. “Het is wel goed om na te denken over het welzijn van dieren, ook huisdieren”, aldus Rodenburg. Maar, zegt hij, in dit geval denk je toch eerder aan goede voorlichting. “Er zijn miljoenen huisdierhouders, hoe ga je dat controleren?” Volgens hem hebben veehouders meer met deze wet te maken.

Er zijn een hoop mensen tegen deze wet, vooral de veehouders die hals over kop aanpassingen moeten doen voor hun vee. Maar er zijn ook veel voorstanders. Ook Rodenburg is aardig positief: “Je ziet binnen Europa steeds meer aandacht voor dierenwelzijn. Die beweging is gaande. De vraag is wel, hoe snel kun je daarmee gaan? Deze wet is redelijk uniek en in die zin loopt Nederland nu voorop. Maar je hebt denk ik toch een langer termijn nodig om die verbeteringen te kunnen realiseren.”

Beeld: Unsplash