Numrush

Nieuwe doorbraak voor personen met een verlamde arm

Oostenrijkse onderzoekers hebben een nieuwe technologie ontwikkeld om handprotheses te bedienen. Door middel van de nieuwe techniek zijn personen met een dergelijke prothese beter instaat om het gemis van een echte hand op te vangen. Volgens de onderzoekers kan de nieuwe techniek wereldwijd ingezet gaan worden.

De onderzoekers hebben de techniek getest op drie mannen die de functie van hun hand zijn verloren tijdens verkeersongelukken. Bij alle drie de mannen was de hand nog in tact, maar werkten de zenuwen niet meer waardoor de hand zo goed als onbruikbaar was geworden. Zo voelde één van de mannen helemaal niets meer met zijn hand, waardoor de hand diverse keren is verbrand. De mannen werden in eerste instantie geopereerd aan de zenuwen in hun arm en hand, maar zonder succes.

Ook de onderzoekers waren niet in staat om de ‘echte’ hand weer te laten functioneren, maar zij ontwikkelden een handprothese voor de mannen. Echter kregen zij geen normale prothese, maar een prothese gebaseerd op een nieuwe techniek: bionische reconstructie.

De nieuwe techniek zorgt ervoor dat de mannen de handprothese zelf kunnen bedienen. Hierdoor zijn de mannen in staat om diverse handelingen te verrichten, die niet mogelijk zijn met normale protheses. Zo kunnen de mannen onder andere een muntstuk oppakken met de prothese en een glas water optillen.

Dr. Aidan Roche noemt niet de prothese, maar het voortraject een grote doorbraak. Zo werd besloten om een spier uit het dijbeen van de mannen te transplanteren. De spier werd vervolgens in de bovenkant van de onderarm geplaatst, zodat de mannen weer de beschikking hebben over een functionerende armspier.

Na maandenlange training wisten de mannen de armspier te bedienen via hersensignalen, waardoor zij kleine handelingen konden verrichten. Vervolgens kregen zij allen een handprothese aangemeten, die zij via de spier kunnen aansturen. Hierdoor zijn zij in staat om muntstukken op te rapen en om een glas water vast te houden.

Eén van de mannen, Milorad Marinkovic, laat weten zeer blij te zijn met de nieuwe prothese. “De nieuwe prothese heeft mijn leven compleet veranderd. Eindelijk ben ik weer in staat om met mijn zoontje te spelen”, aldus Marinkovic.

Eerder werd al bekend dat ook DARPA aan diverse ‘slimme’ protheses werkt. Zo heeft het bedrijf een prothese ontwikkeld die je kunt bedienen via voetbewegingen en werken zij aan een prothese waarmee personen straks weer moeten kunnen voelen.