Binnenkort zul voor flitspalen niet alleen moeten letten op je snelheid of de kleur van het stoplicht, maar ook dat je je mobieltje niet in de hand hebt. Een generatie nieuwe flitspalen kan namelijk ‘zien’ als je een telefoon in je handen hebt en zo zorgen voor een bekeuring.
Het is een ontwikkeling waarvan je je kon afvragen hoe lang het ging duren voordat hij er ging komen. Een nieuwe generatie beveiligingscamera’s is, dankzij een toevoeging van beeldherkenning en machine-learning, in staat om objecten en ‘opvallend gedrag’ te herkennen.
Die camera’s, die ook in Nederland te vinden zijn, zorgde eerder al voor kritiek: wanneer is een persoon of object verdacht? Kan de camera ook de context juist inschatten?
Maar ook flitspalen zouden binnenkort kunnen worden uitgerust met deze intelligentie. Softwaremaker Movidius, die eerder al beeldherkenningsoftware ontwikkelde voor Google en dronefabrikant DJI, is namelijk een samenwerking aangegaan met Hikvision. Deze Chinese fabrikant is één van de grootste spelers in de wereld van beveiligingscamera’s en heeft intussen bijna 20% van die markt in handen. Daarnaast is het leverancier van camera’s voor de Amerikaanse en Britse politie.
Hoge accuratesse
Als onderdeel van deze samenwerking lanceert Hikvision deze week een hele serie nieuwe camera’s, die dankzij de slimme software van Movidius in staat zijn om objecten nog beter te herkennen en het risico op ‘valse positieven’ verder weet terug te dringen. Het Chinese bedrijf stelt zelfs dat hun nieuwe camera’s door deze samenwerking in 99% van de gevallen accuraat zijn.
Deze verdere verbetering van de software zorgt er ook voor dat de camera’s sneller in staat zijn om te herkennen of een persoon zijn gordel draagt in de auto of dat de bestuurder bezig is met een berichtje versturen in plaats van te sturen. Daarvoor hoeft de foto ook niet meer verzonden te worden naar een externe server: de nieuwe camera’s van Hikvision kunnen dit real-time, zo meldt het bedrijf.
Los van het feit dat je je natuurlijk sowieso gewoon moet gedragen in het verkeer en aan de regels moet houden, hoeven we in Nederland voorlopig nog niet te vrezen voor zulke slimme flitspalen. Het Haarlemse Gatsometer is leverancier in ons land en het is op het moment nog niet duidelijk of het bedrijf al met deze technologie bezig is.