Numrush

Nieuwe gel brengt 3D-geprinte organen dichterbij

Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of je kunt het printen met een 3D-printer. Onderzoekers printten bijvoorbeeld eerder al lichaamsdelen, zoals een oor, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om werkende inwendige organen of weefsels te printen.

Het lijkt erop dat daar wel eens verandering in kan komen. Onderzoekers aan de Universiteit van Florida hebben namelijk een manier gevonden om een complexe gel te printen. Hierdoor zou het in de toekomst mogelijk zijn om 3D-geprinte organen te vervaardigen. Het moeilijkste aan het printen van organische structuren (zoals bloedvaten) is dat deze al snel in elkaar zakken onder hun eigen gewicht, nog voordat ze gestold zijn. De gel zorgt ervoor dat de structuur overeind wordt gehouden tijdens het printproces. Zo is het de onderzoekers bijvoorbeeld al gelukt om een replica van het menselijk brein te maken met behulp van organisch geprint materiaal.

Toch is printen in gel geen nieuw idee. Daarnaast is het ook niet de beste methode, aangezien het gel het organische weefsel niet in leven kan houden. We kunnen dus wel concluderen dat het een stap in de goede richting is wat betreft het printen van organen, maar de gehoopte doorbraak laat helaas nog wat langer op zich wachten.