Nieuwe Google Chromecast gaat strijd aan met Apple TV

Chromecast

Google komt met een nieuwe versie van de Chromecast, waarmee het bedrijf de concurrentie aangaat met de nieuwe Apple TV. De belangrijkste hardware-vernieuwing is dat de wifi-ontvangst flink verbeterd is en hij, in tegenstelling tot de eerste Chromecast, ook 5 GHz-netwerken ondersteunt. Het design is iets veranderd ten opzichte van de vorige versie: het is een ronde cirkel met een doorsnede van enkele centimeters, die is voorzien van een flexibele HDMI-kabel. Hij komt beschikbaar in drie kleuren en kost 39 euro.

De echt interessante vernieuwingen zitten in de software: Google komt met een nieuwe Chromecast-app. Hierin wordt het een stuk makkelijker om de Chromecast te bedienen, apps te vinden, maar vooral om content te vinden. Via een (eventueel gesproken) zoekopdracht kun je bijvoorbeeld zoeken naar een serie of film en de app doorzoekt dan verschillende vidoediensten die je gebruikt, zoals Netflix en YouTube. Een functionaliteit die doet denken aan wat Apple doet met Siri op de nieuwe Apple TV.

Chromecast is verder uitgebreid met Fast Play, waarmee een Chromecast alvast content op de achtergrond inlaat als je in een app zit, voordat je de afspeelknop drukt. Op het moment dat je ook daadwerkelijk de opdracht geeft om een video af te spelen, begint hij direct. Fast Play is zelfs instaat om te voorspellen wat je wilt afspelen om nog eerder te beginnen met afspelen.

Google zet verder in op gaming en maakt het mogelijk games te spelen op je televisiescherm, die draaien op een smartphone of tablet. Je kunt multiplayer-games spelen, doordat meerdere smartphones gebruikt kunnen worden als controllers. Deze opzet is te vergelijken met wat Apple in het verleden mogelijk maakte met Airplay, maar wat in de praktijk maar weinig werd gebruikt.

Daarnaast krijgt Google Photos een integratie met Chromecast. Hierdoor kun je je foto’s vanaf je smartphone (of tablet) weergeven op je televisie. Een handige functie is dat je op telefoon kunt zoeken naar foto’s, terwijl de laatst getoonde foto op de televisie zichtbaar blijft.

Naast de vernieuwde Chromecast, kondigde Google vanavond ook een streamingextensie voor speakers aan: Chromecast Audio.