Nieuwe methode ontwikkeld om sensoren te verweven in kleding

De wearables lijken naar een nieuwe dimensie te stijgen. We schreven al vaker over wearables die in kleding worden verweven, maar nu lijkt er een doorbraak aanstaande.

Tot nog toe werd bij de ontwikkeling van slimme kleding voornamelijk gebruik gemaakt van sensoren die in de kledingstukken worden geïntegreerd, waardoor de kleding gevoelig is voor vocht en niet comfortabel zit.

Cambridge Consultants heeft een nieuw soort stof ontwikkeld, Xelflex, dat kledingstukken kan veranderen in complete sensoren. Op basis van optische vezels kan het kledingstuk bewegingen meten en registreren.

xelflex

Een optische vezel is een vezel van kunststof of glas die licht kan geleiden. Hierdoor kunnen signalen snel en betrouwbaar worden getransporteerd. De vezels worden direct in de kleding geweven en het enige wat je nodig hebt is een klein elektronisch doosje dat contact maakt met de kleding en dat vervolgens met een smartphone communiceert.

De vezels kunnen licht geleiden en zodra het oppervlak verandert, bijvoorbeeld door het buigen van de arm, verandert ook de lichttoevoer. Dit verschil wordt gemeten waardoor de bewegingen kunnen worden geregistreerd. Om deze bewegingen zo exact mogelijk te meten wordt gebruik gemaakt van ‘strak zittende’ kleding. Hierdoor kunnen kleine bewegingen al worden gemeten omdat de vezels buigen.

Speciale algoritmes zullen deze gegevens omzetten in leesbare resultaten. Zo kun je bijvoorbeeld je service bij tennis meten of je slag bij golf registreren. Op basis van deze gegevens zal de kleding je advies geven om de slag te verbeteren.

Naast sportprestaties is de Xelflex ook te gebruiken door mensen die herstellende zijn van een blessure of operatie of door mensen die neurologische problemen hebben.