Nieuwe printtechniek verbergt twee foto’s in één print

Franse onderzoekers zijn er in geslaagd om met een speciale printer een foto af te drukken die iets anders laat zien als je hem draait. De onderzoekers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne kwamen hier achter toen ze experimenteerden met printen op metalen bladeren.

Ze maken gebruikt van het zogeheten halftone printing, een techniek waarbij kleine bolletjes cyaan, magenta en geel een foto lijken te vormen van een afstand. Ze zagen dat wanneer ze de techniek gebruikten op een metaal oppervlak, er kleine kleurverschillen ontstonden op basis van de kijkhoek. Zodoende hebben ze deze techniek verder uitgebreid en zijn ze erin geslaagd om kleuren te manipuleren, zodat het net lijkt alsof er twee foto’s in één frame zitten.

De wetenschappers leggen tegenover Engadget uit hoe het werkt:

Inktlijnen in een hoek van negentig graden tegenover de lichtbron creëren een grote schaduw en komen over als sterke kleuren. Inktlijnen die paralel liggen tegenover de lichtbron creëren deze schaduw niet en komen over als zwakke kleuren. Als je nu de print roteert dan worden de zwakke kleuren de sterke en visa versa.

GIF kleurenprint 2