Numrush

‘Nieuwe Snowden’ lekt geheime documenten over Amerikaanse inzet van drones

Een nieuwe, nog anonieme klokkenluider is de bron achter de enorme bak met gelekte data die weblog The Intercept afgelopen donderdag publiceerde. De inzet van drones door het Amerikaanse leger staan centraal in dit grootschalige lek.

Het is alweer vijf jaar geleden dat Chelsea Manning enorme collecties geheime documenten deelde met WikiLeaks en Julian Assange beroemder werd dan hij zelf wellicht had gewild. En intussen al weer 2 jaar geleden dat analyticus Edward Snowden besloot om zijn kennis rond de wanpraktijken van de NSA openbaar te maken.

We zijn nog altijd aan het bijkomen van de beerput die deze heren voor ons opende, maar een volgende casus dient zich aan: het gebruik van drones door de Amerikaanse luchtmacht wordt aan de kaak gesteld in een nieuw megalek.

Onschuldige slachtoffers

De gelekte documenten geven inzicht in de verschillende missies met drones die de VS deed in landen als Afghanistan en Yemen. Vaak werden deze uitgevoerd door een team van mensen van de CIA en de Joint Special Operations Command.

Zo bleek dat 90% van de slachtoffers niet het doelwit waren. De gelekte documenten maken pijnlijk duidelijk dat het inzetten van drones kan leiden tot talloze onschuldige slachtoffers. Uit een van de gelekte stukken blijkt onder andere dat tijdens een periode van 5 maanden van drone-missies maar liefst 90 procent van de slachtoffers niet – ik herhaal niet – het doelwit waren.

Ook de dood van een Britse burger kan worden teruggeleid naar een Amerikaanse aanval met drones, terwijl de Amerikanen alle tijd hadden om de man ‘gewoon’ op straat op te vangen. In plaats daarvan werd gekozen voor grof geschut.

Honkbalplaatjes

Wie bekend is met de training van piloten voor drones, weet dat er veel gebruik wordt gemaakt van gamification – het inzetten van spelmechanisme om op te leiden, zoals te zien in de documentaire “Drones”. Maar ook na de training, wanneer het over leven en dood gaat, wordt die parallel doorgetrokken.

Zo ontvangen de piloten zogenaamde ‘honkbalplaatjes’ met statistieken van hun doelwitten bij aanvang van hun missies. “Deze ongelooflijke respectloze manier van monitoren, van mensen op lijstjes zetten en verwerken tot speelkaarten – het is vanaf het eerste moment al helemaal mis met het droneprogramma”, aldus de anomieme klokkenluider.

Dat monitoren via drones werd ook al aan de kaak gesteld door Snowden, in de documentaire “CitizenFour”.

Nieuwe bron

De ‘Drone Papers’ zoals The Intercept ze heeft gepubliceerd, zijn volledig afkomstig van een nieuwe, nog anonieme bron. Of deze helemaal ‘nieuw’ is, is echter de vraag.

Aan het eind van de documentaire “CitizenFour”, waarin de acties van Edward Snowden centraal staan, tekent Intercept-oprichter Greenwald een diagram met daarin de autorisatie-structuur voor aanvallen met drones voor Snowden. Hij zou het diagram hebben gekregen van een andere bron binnen de overheid.

“Dat is echt riskant,” reageert Snowden op de schets, waar de Amerikaanse president uiteindelijk als hoofdverantwoordelijk aan het top van de structuur staat. “Die persoon die je dat gaf heeft ontzettend veel lef!”

Het diagram wat terugkomt in de gisteren gepubliceerde documenten komt nagenoeg overeen met de schets van Greenwald, wat er op duidt dat de informatie uitwisseling toen al speelde.

Topteam

Het team achter The Intercept is sowieso niet onervaren als het gaat om het openlijk bekritiseren van de Amerikaanse overheid.

Hoewel journalist Glenn Greenwald en documentairemaker Laura Poitras de site in eerste instantie lanceerde om hun bevindingen voor, tijdens en na de productie van “CitizenFour” verder uit te breiden en toe te lichten, is het team intussen uitgebreid met grote namen.

Want naast Greenwald en Poitras leveren ook beveiligingsexpert Morgan Marquis-Boire, technologist Micah Lee en Tor-ontwikkelaar Erinn Clarke een bijdrage aan de site.