Nieuwe supercomputer moet menselijke hersenen gaan simuleren

We landen op Mars, maken de meest verfijnde kunst, bouwen en vernietigen steden, verbinden de hele wereld met elkaar en bedienen de meest ingewikkelde machine die we ooit zullen bezitten, ons lichaam. Maar zelfs in de 21e eeuw blijven onze hersenen een bron van raadsels voor de wetenschap. Een nieuw wetenschappelijk project moet nu nieuw (en beter) licht schijnen op die grijze massa.

Een nieuwe tour du force, zo mag je het nieuwe Europese “Human Brain Project” wel noemen. Met 1.2 miljard euro aan subsidie gaan liefst 200 slimme koppen de komende jaren aan de slag.

Centraal in hun onderzoek staat een nieuw te ontwikkelen supercomputer die in staat moet zijn om met enorm detail de activiteiten in de menselijke hersenen na te bootsen. Denk daarbij niet aan 1 grote kast in de kelder trouwens, want voor deze berekeningen is er een veelvoud van de huidige supercomputers nodig. Liefst 1000x de kracht van de huidige generatie supercomputers zal nodig zijn.

En zelfs met zulke krachten aan het werk hoeven we geen resultaten op korte termijn te verwachten. Het team zal naar alle waarschijnlijkheid 10 jaar bezig zijn om de 100 miljard neuronen, verbonden middels 100.000 miljard synapsen, in kaart brengen.