Nieuwe technologie maakt het mogelijk om sensoren te mengen met menselijk weefsel

De accelerometer of gyroscope van je smartphone zijn al behoorlijk klein, maar zie je ze al teruggebracht tot het formaat van een haar en in je huid geïmplanteerd? De laatste ontdekking op het gebied van micromachinetechnologie, MEMS, maakt dit theoretisch mogelijk. Hoe ver liggen theorie en praktijk uit elkaar?

Microelectromechanische systemen, ofwel MEMS, zijn slechts 100 microns breed, te vergelijken met de diameter van een menselijk haar en zijn normaliter gemaakt van een speciale samenstelling siliconen.

Een nieuwe ontdekking heeft er echter toe geleid dat onderzoekers nu in staat zijn om deze MEMS te printen (!), waarbij het basis materiaal een rubberachtig, organische polymeer is die vele malen beter geschikt is om te implanteren in het menselijk lichaam.

“The printing actually worked, that is to say that we were able to get the recipe right. Fabrication at small scales is a very tricky , especially when using new materials.” – researcher Leeya Engel

Deze nieuwe ontdekking maken MEMS op slag de meeste interessante technologie om verder uit te diepen wanneer het gaat om het ontwikkelen van bionische protheses. Het nieuwe materiaal is duurzaam, niet giftig en zijn als bijkomend voordeel ook nog eens vele malen flexibeler dan hun voorgangers, waardoor ze natuurlijker meebewegen.

“I think that printing processes are the technology of the future. It will take a bit more tweaking, but I do believe that one day it will be possible to mass-produce sophisticated sensors and actuators made of organic materials using printing.”

Hoewel de onderzoekers zich vooralsnog haasten om toe te lichten dat ze nog geen implantaties hebben gedaan, zou het volgens hen al wel kunnen.

Later vandaag zullen de betrokken wetenschappers hun exacte bevindingen delen tijdens de International Conference on Micro and Nano Engineering, die plaats vindt in Londen.