Nieuwe technologie meet de kwaliteit van gewassen via vliegtuigjes

De Amerikaanse startup SLANTRANGE heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor de landbouw, waarmee de kwaliteit van gewassen zeer accuraat kan worden gemeten. Bemande en onbemande vliegtuigjes worden uitgerust met een speciale sensor die exact kan meten hoe een gewas ervoor staat.

Het bedrijf heeft deze technologie ontworpen, omdat bedrijven binnen de landbouw zeer geregeld te maken krijgen met onbruikbare gewassen. De gewassen worden blootgesteld aan allerlei factoren, zoals zonlicht, wind en regen. Door deze natuurverschijnselen komt het zeer geregeld voor dat gewassen worden aangetast, bijvoorbeeld doordat de wind een ziekte overdraagt op de planten en gewassen.

PopCountingWithWeeds

Echter is deze aantasting pas met het blote oog zichtbaar op het moment dat het te laat is. De nieuwe technologie van SLANTRANGE zou in staat zijn om dergelijke aantastingen eerder op te merken, waardoor de gewassen door tijdig in te grijpen kunnen worden gered.

We kennen allemaal het voorbeeld van de bladeren van de boom. In de lente zijn de bladeren groen, maar naarmate de herfst intreedt veranderen de bladeren naar oranje of bruin. De oorzaak van deze kleurverandering heeft te maken met het zonlicht dat op de bladeren schijnt. Dit is echter slechts één van de redenen waarom gewassen, planten en bomen gedurende het jaar veranderen. De nieuwe technologie is volgens het bedrijf in staat om allerlei processen op te merken, waardoor boeren en landarbeiders direct kunnen zien wat er met hun gewassen gebeurd.

StressMap

Het meten van de gewassen werkt zeer simpel. Een gebruiker stuurt een bemand of onbemand vlietuigje de lucht in die is uitgerust met de speciale sensor. Vervolgens meet de sensor zeer accuraat de kwaliteit van alle individuele gewassen, waardoor aantastingen op het gewas af nauwkeurig kunnen worden gemeten. Hiermee wordt de kans weggenomen dat een gewas over het hoofd wordt gezien.

De sensor is in staat om allerlei condities van de gewassen te meten, zoals het stresslevel van het gewas, de veroudering en het soort onkruid dat tussen de gewassen groeit. Binnen een uur meet de sensor ongeveer 160 hectare aan landbouwgrond, waardoor de technologie vele malen sneller werkt dan de huidige technieken. Zodra de meting voltooid is kan alle data uitgelezen worden, waardoor direct duidelijk is welke gewassen aandacht nodig hebben.

Sensor2