Nieuwe Tor-browser moet bestand zijn tegen FBI-aanvallen

Het kat-en-muisspel tussen de FBI en de makers van anonieme webbrowser Tor woedt voort. Had de FBI net een manier gevonden om met behulp van exploits alsnog gebruikers met Tor af te luisteren – vindt de ontwikkelaar een manier om deze methode alsnog te blokkeren. Een proefversie van de volgende grote update biedt namelijk betere bescherming tegen bepaalde exploits waarbij het computergeheugen wordt misbruikt, iets waar de FBI gretig gebruik van maakte

De FBI is uiteraard niet de enige partij die van de kwetsbaarheid misbruik kon maken. Internetcriminelen konden in theorie op deze manier ook proberen om de Tor-browser af te luisteren. Om zich daar tegen te behoeden gebruikt de experimentele Tor-update een beveiligingstechniek genaamd Selfrando, meldt Tweakers.

De Tor-browser bevindt zich al jaren in een wat vreemde positie. Hij kan worden gebruikt om speciale websites geheel geanonimiseerd te bezoeken. Gebruikers zeggen dit voornamelijk te doen om hun privacy te waarborgen in een steeds indringendere wereld. In de praktijk blijkt de browser echter heel veel voor minder legale doeleinden te worden gebruikt. Zo bleek in december 2014 dat het meeste Tor-verkeer gaat naar websites met kinderporno.