Nieuwe update Nike+ FuelBand app biedt weinig soelaas

Eerder vandaag kondigde Nike de update van de Nike+ FuelBand app aan. In de nieuwe versie (1.3) een verbeterde en versnelde sync, aldus de beschrijving in de App Store. Geen woord over de haperende koppeling met Path of de totale willekeur van meldingen en animaties. Het lijkt wel of Nike het niet wil realiseren: technology can be ubiquitous, user experiences can be truly unique.

Sinds mei heb ik mijn FuelBand nu in gebruik, naast mijn trouwe Fitbit. Het blijft een mixed feelings situatie. De hardware is – hoewel hij misschien nou niet bepaald fashionable is – mooi, zeker met de kleine animaties op de band. Maar het blijft een nadeel dat de FuelBand me alleen op de hoogte houdt van mijn activiteiten, niet van mijn activiteit gedurende de dag (zoals de Fitbit dat wel doet). Ook de levensduur van de batterij is ietwat teleurstellend: krap 2 dagen redt het bandje het zonder een stroompuntje te hebben gezien.

Het echte verdriet zit hem voor mij echter in de software. Nog los van het feit dat ik mijn data van Nike nog steeds niet mag uitlezen via een API, is de iPhone app vooral qua performance een teleurstelling. De vormgeving is slick en cool, maar de sync via Bluetooth tergend traag, ook in de nieuwe update. Daarnaast heeft de app zo zijn eigen ideen van wat hij op welk moment moet doen: elke woensdag is mijn “Best Hump Day” en hoewel ik al 3x meer dan 5000 punten op een dag heb gescoord, blijft hij me toch feliciteren met het verbreken van een beste score als ik een (totaal random) punten aantal behaal.

Die onvoorspelbaarheid zie je ook terug in de koppelingen met sociale netwerken als Path en Facebook. De sharing naar Facebook is niet bijster uitgebreid en het versturen van je dagelijkse “goal” naar Path is bij mij een kwestie van hoe de wind staat. Denk ik.

Let wel, ik klaag niet. Ik observeer. Qua hardware (batterijduur, de gemeten data) zul je vergevingsgezind moeten zijn. Net als Fitbit en Jawbone zet Nike zijn eerste stapjes in dit type hardware en dan loop je altijd tegen kinderziektes aan. Maar juist op het gebied waar de krijtlijnen al een tijdje staan en expertise alom aanwezig is kun je dan een hoop goed maken. Helaas lukt het Nike nog niet met de update van Nike+ FuelBand app.