Nieuwe update van Windows gaat de strijd aan met malware via kunstmatige intelligentie

De Fall Creators Update van Windows brengt niet alleen een aantal nieuwe features met zich mee, maar ook een aantal flinke beveiligingsupgrades. En die zijn nodig, blijkt uit de recente cyberaanvallen op het besturingssysteem. Een van de nieuwe beveiligingsmaatregelen maakt gebruik van kunstmatige intelligentie, schrijft Microsoft op zijn blog.

Die beveiligingsmaatregel is bedoeld voor de Windows Defender Advanced Threat Protection. Deze service is alleen beschikbaar voor Windows 10 Enterprise en geeft een waarschuwing bij de eerste signalen van een malware-infectie. Die upgrade gebruikt volgens CNet data van Redmond’s diensten om een antivirusprogramma te maken op basis van kunstmatige intelligentie, waardoor de dienst ┬ábeter wordt in het voorkomen van cyberaanvallen.

Nieuwe malware

Zo zou het systeem direct de aanwezigheid van eerder onbekende malware op een computer kunnen oppikken. Microsoft kan de malware vervolgens snel in quarantine zetten in de cloud. Daarnaast zorgt het ervoor dat het virus te identificeren is, zodat ook andere computers er tegen beschermd worden.

De nieuwe beveiligingsdiensten van Advanced Threat Protection worden in eerste instantie alleen beschikbaar voor de Enterprise-gebruikers. Later zouden ze ook naar andere klanten moeten komen.

De preview van de Fall Creators Update komt ergens tussen september en oktober.