‘Nieuwe Xbox komt volgend jaar al, speciaal ontwikkeld voor virtual reality’

Xbox One

De spelcomputermarkt lijkt zich in een sneltreinvaart te bewegen. De Xbox One is nog maar twee jaar op de Nederlandse markt verkrijgbaar, maar er zijn nu alweer geluiden over een mogelijke opvolger. De volgende Xbox, met als codenaam ‘Scorpio’, zou gepland staan om eind 2017 op de markt te verschijnen.

Volgens Polygon wordt de Scorpio een nieuw model van de Xbox One, wat zou betekenen dat we niet naar een volgende generatie overgaan. Het apparaat zou maar liefst een capaciteit van 6 teraflops hebben.

Microsoft zou hiermee het voorbeeld volgen van concurrent Sony, die later dit jaar volgens bronnen de PlayStation 4 Neo wil uitbrengen. Ook deze PlayStation is krachtiger dan zijn voorganger, maar al die extra kracht wordt gebruikt om games op 4K af te spelen. De Neo zou mogelijk op E3 in juni uit de doeken worden gedaan.

De verhoogde kracht van de nieuwe Xbox One zou mooiere games kunnen betekenen, maar volgens bronnen is er een andere reden voor de upgrade: het zou hiermee mogelijk zijn om VR-games te spelen. Microsoft zou officiƫle ondersteuning willen bieden voor VR-bril Oculus Rift, wat alleen mogelijk is door een sterkere Xbox One uit te brengen. Het zou een grote move zijn: de Rift is een hoogwaardigere VR-bril dan de PlayStation VR, waarmee het bedrijf een duidelijk streepje voor krijgt. De Scorpio zou ook krachtiger worden dan de Neo.

Het zal hoe dan ook nog even duren: eind 2017 is immers nog anderhalf jaar van ons verwijderd. In de tussentijd zou de Xbox One een kleiner model krijgen dat tijdens E3 2016 wordt onthuld.