Qatarese nieuwszender Al Jazeera doelwit van hackpogingen

De Qatarese nieuwszender Al Jazeera zegt het doelwit te zijn van hackpogingen. Volgens het medium worden zijn websites en digitale platformen continu aangevallen door hackers, maar is het niet gelukt om de platformen binnen te dringen. Op welke manier de nieuwszender Al Jazeera wordt aangevallen en wie er achter zit, is niet bekend.

Twee weken geleden beweerde het staatsmedium Qatar News Agency (QNA) ook gehackt te zijn. Het medium verspreide toen een, volgens Qatar, valse verklaring namens de emir, de leider van het land. Twee dagen geleden meldde CNN dat Russische hackers volgens de Verenigde Staten achter het nepnieuws zaten. Een team van de FBI is naar Doha, de hoofdstad van Qatar, gestuurd om de hack te onderzoeken.

Begin deze week verbraken een aantal Arabische landen de banden met het schiereiland Qatar. Het officiële verwijt is dat Qatar terroristen steunt, maar volgens analisten is de Qatarese nieuwszender Al Jazeera ook een van de oorzaken van de breuk. Leiders van de Arabische landen zijn niet blij met het nieuws dat Al Jazeera over hun brengt. Het netwerk is al geblokkeerd in Saoedi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

De foto bij dit artikel is beschikbaar gesteld door Flickr-gebruiker Mohamed Nanabhay onder Creative Commons BY 2.0.