Nike kondigt eerste 3D geprinte voetbalschoen aan

Een eigen miniatuurfiguurtje, wat sieraden, je eigen iPhone hoesje misschien? Zaken die niet meer verrassen als je voorbeelden wil noemen van 3D printen. Wat wel opvalt? Jurken, zoals we begin dit jaar in Parijs zagen. Of als het aan Nike ligt: Voetbalschoenen. Want Nike’s nieuwe Vapor Laser Talon is een schoen die in zijn geheel uit de 3D printer komt rollen.

Net als bij de jurken van Nederlandse designer Iris van Herpen is er ook in dit geval niet gebruik gemaakt van technieken die je nu in printers voor de consumentenmarkt ziet, zoals de Makerbot. Ook hier is er een speciale techniek gebruikt waardoor er in meerdere lagen kon worden geprint.

Volgens insiders heeft Nike door het gebruiken van de 3D printer een aantal innovaties in het design kunnen doorvoeren die met de klassieke manier van produceren onmogelijk waren. Daarnaast werden de schoenen in een fractie van de tijd die nu nodig is om een schoen te maken geproduceerd.

Of en wanneer de schoenen eventueel in de schappen komen is nog onbekend. Het is ook de vraag wat de prijs van deze exclusieve kicksen gaat worden!

13-150_Nike_Football_Detail-03d_large