Investeerders ontdekken: Nintendo maakt Pokémon Go niet, aandelen dalen

Sinds Pokémon Go op de markt is verschenen, is het niets minder dan een enorm succes gebleken. Inmiddels spelen alleen in Nederland al 2 miljoen mensen – één op de acht dus – het spel. Niet vreemd dus dat de aandelen van Nintendo de lucht in schoten. Maar nu investeerders doorhebben dat zij het spel helemaal niet maakt, daalt deze winst weer flink.

Nintendo plaatste vrijdag een statement, waarin ze vertellen dat het succes van het spel voor het bedrijf gelimiteerd is. Het bedrijf heeft namelijk maar 32 procent van The Pokémon Company in handen. Bovendien hebben ze het geld dat wordt opgehaald met het spel en de Pokémon Go Plus-accessoire niet meegerekend in hun huidige voorspellingen.

Pokémon Go is namelijk een samenwerking tussen The Pokémon Company en Niantic Labs. Dat laatste bedrijf ontwikkelde niet alleen dit spel, maar ook het vergelijkbare spel Ingress toen ze nog bij Google hoorden. Door deze onthulling daalde de waarde van Nintendo’s aandelen maandg flink, uiteindelijk zelfs met zeventien procent. Dat komt neer op 6,4 miljard dollar, stelt Bloomberg. Overigens kunnen de prijzen van aandelen in Tokyo niet meer dan dat per dag dalen.

Eigenlijk is dit een vrij opvallende ontwikkeling, aangezien het spel niet werd aangekondigd als onderdeel van Nintendo. Er zit zelfs geen logo van het bedrijf in het spel. De gigantische stijging in waarde van het bedrijf kwam dus alleen van investeerders af die dachten dat Pokémon Go volledig gecreëerd was door Nintendo.

Overigens heeft Nintendo wel een eigen mobiel initiatief genomen door een partnerschap met DeNA aan te gaan. Het bedrijf gaat binnenkort spellen gebaseerd op Animal Crossing en Fire Emblem lanceren voor smartphones.