Nissan brengt nog dit jaar auto met zelfrijtechnologie op de markt

Nissan Serena ProPilot

Autofabrikant Nissan brengt in augustus de Serena op de markt – een auto die in eerste instantie in Japan zal worden verkocht. Eén interessant detail: deze auto wordt als eerste voorzien van ProPILOT, het zelfrijysteem van Nissan. Hierdoor kan de wagen enigszins autonoom de weg, aldus een persbericht.

Verwacht nog maar niet dat de Nissan-auto volledig zelfstandig kan rondkarren: ProPILOT is alleen bedoeld voor snelwegen, in situaties waarbij er slechts één verkeerslaan wordt gebruikt. Bij een ritje over de snelweg mag de Serena je gaspedaal, rem en stuur bedienen om te zorgen dat je niet zelf hoeft te rijden.

De ProPILOT is in functionaliteit vergelijkbaar met de AutoPilot van Tesla, die ook alleen op snelwegen gebruikt kan worden. Tesla bewees eerder deze maand dat dit systeem nog niet helemaal foutloos is, toen er een dodelijk ongeluk met de AutoPilot-functie plaatsvond.

Nissan hoopt dat de ProPILOT op een dag ervoor zorgt dat er geen auto-ongelukken meer gebeuren – maar de autofabrikant lijkt ook nog niet zover te zijn. Op het moment wordt er nog hard aan het systeem gesleuteld, om hem bijvoorbeeld rijklaar te maken voor de Verenigde Staten en China. Een nieuwe editie van de Qashqai in 2017 zal het zelfrijsysteem ook naar Europa brengen.