Nissan conceptauto van de toekomst kan jouw hersengolven lezen

Nissa

De auto van de toekomst is hier. In aanloop naar CES 2018 in Los Angeles, kondigt Nissan alvast haar nieuwste conceptauto van de toekomst aan. De ‘brain-to-vehicle’ (B2V) technologie van de auto kan middels een schedel-pet jouw hersenactiviteit meten.

Het Japanse bedrijf zal de nieuwe conceptauto deze maand testen tijdens CES. Het B2V-systeem kan via een schedel-pet jouw hersenactiviteit lezen en zendt de informatie vervolgens naar het stuurwiel, de versnelling en de rem. Deze auto-onderdelen kunnen vervolgens sneller dan de bestuurder reageren op de verkeerssituatie.

0.2 tot 0.5 seconden sneller

De bestuurder van de Nissan auto heeft nog steeds zijn handen op het stuur en moet op de rem trappen om de auto tot stilstand te brengen. De auto anticipeert echter op deze bewegingen en zet de acties 0.2 tot 0.5 seconden sneller in. Zo vertelt Lucian Gheorghe, onderzoeker bij Nissan, aan Bloomberg. De schedel-pet detecteert ook de voorkeuren en het discomfort van de bestuurder. Op basis van deze detectie kan de technologie de systemen aanpassen.

“Wij stellen ons een toekomst voor waarbij handmatig rijden nog steeds waardevol is voor de maatschappij”, vertelt Gheorghe. “Het plezier van autorijden is iets dat wij als mensen niet kwijt moeten raken.” De nieuwe conceptauto van Nissan geeft dan ook niet de volle controle aan de kunstmatige intelligentie. Nissan’s B2V systeem houdt in dat de bestuurder ook kan kiezen voor een handmatige modus, waarbij de bestuurder volledig controle heeft over de auto.

Nissan wil de nieuwe technologie toepassen bij haar zelfrijdende auto’s. Deze auto’s zullen naar verwachting binnen vijf tot tien jaar de weg op gaan. Nissan demonstreert de nieuwe technologie tijdens CES met de IMx elektrische conceptauto. Dit model is volgens de autofabrikant “brain-connectivity ready”.

Foto’s: Bloomberg